Mitä mä Malagassa?

Espanjan Aurinkorannikko Costa del Sol on useille suomalaisille tuttu lomakohde. Monet tuntevat Malagan aurinkolomansa lentoasemana, mutta Malaga on myös vireä, 570 000 asukkaan satamakaupunki, johon kannattaa tutustua. Se on myös mainio tukikohta retkille ympäri Andalusiaa, jollei halua asua täysin turistikohteessa. Tein reissun Malagaan käydessäni tervehtimässä Fuengirolassa asuvaa poikaamme. Päätin kirjoittaa muutamia reissuvinkkejäni kohteesta.

Malagan lentokentältä pääsee keskustaan helpoiten paikallisjunalla C-1, joka liikennöi Fuengirolan ja Malagan välillä. Lennon saavuttua kävelet vain reippaasti ulos terminaalista. Ovesta ulos astuessasi näetkin jo opasteet ”Railway / tren”, ja muutaman metrin päässä on juna-asema. Siellä menet Malagan suuntaan menevälle laiturille. Lippuna toimii myös pankkikortin lähimaksu eli sinun ei tarvitse ostaa lippua automaatista, johon monet jonottavat. Vielä paremmin toimii kännykän maksukortti (esim. Wallet), jos käytät junaa usein – kännykkä kun ei koskaan vaadi kortin PIN-koodia tietyn ostomäärän jälkeen. Eli piippaat vain kännykän portin lukijassa aivan kuten maksaisit. Portti aukeaa ja pääset etenemään laiturille. Malagan keskustaan halutessasi, aja junalla pääteasemalle eli Malaga Centro Alameda asti. Taas portin läpi kännykän maksukorttia piippaamalla. Matka kentältä Malagaan maksaa n. 1,80e. 

Jos haluat reissun aikana käydä Costa del Solin muissa rantakaupungeissa, on tuo sama juna siihen kätevä. Se menee Centro Alamedalta Fuengirolaan asti ja matkan varrella on mm. Torremolinos ja Benalmadena. Matka Fuengirolaan vie n. 45 minuuttia junan pysähdellessä jatkuvasti. Tälle matkalle lippu maksaa n. 3,6e. Aikataulu löytyy täältä.

Malaga on vireä, kunnon kaupunki. Sen vanhassa kaupungissa kannattaa vain kävellä ympäri kaikessa rauhassa erilaisia hienoja rakennuksia katsellen. Vanhan kaupungin kaduilla on vieri vieressä terasseja, joille on kiva pysähtyä ihmisiä katselemaan. Olut on edullista ja hyvää. Maista myös Tinto verano -nimistä juomaa; siitä tuli suosikkini! Hyvän aterian saa koottua syömällä erilaisia tapaksia. Vanhan kaupungin kupeessa on Plaza de Merced, josta löydät kaupungissa syntyneen Pablo Picasson patsaan. Aukion reunoilla oli myös kivoja kuppiloita. Aukion vieressä on Lagunillas -niminen kaupunginosa, josta löytyy katutaidetta. Malagan vanhassa kaupungissa on paljon muitakin kivoja aukioita, joilla kannattaa istuskella elämänmenoa katsomassa.

Vanhasta kaupungista löytyy myös vanhan roomalaisen teatterin raunio ja Alcazaba -linnoitus. Linnoituksen rakentaminen aloitettiin 1000-luvulla  maurilaisten toimesta. Alcazaba ei varmastikaan aivan ole Granadan valtavan Alhambran veroinen, mutta hieno on tämäkin ja kannattaa käydä katsomassa. Alcazaban lippuun sai ostettua myös Gibralfaron linnoituksen sisäänpääsyn. Siellä ei mielestäni ollut niinkään nähtävää, vaikka näköalat tietty olivat hienot. Saman asian olisi miltei ajanut Gibralfaron linnoituksen edessä oleva näköalapaikka, josta on hyvä näköala mm. Malaguetan härkätaisteluareenalle (Plaza de Toros de la Malagueta). Oli miten oli – sinne kiivetessä tulee sen verran reippaasti nousua, että käy kuntoilusta!

Alcazaba

Suunnatessa vanhasta kaupungista merta kohden, tulee iso bulevardi Paseo del Parque. Sen reunalla on isoja palatseja, joissa yhdessä on mm. kaupungintalo. Lisäksi ennen rantaa on iso puisto. Jatkaessasi siitä eteenpäin tulee Palmeral de las Sorpresas, jossa kannattaa käydä. Se johtaa Muelle uno -satama-alueelle, jossa myös on kiva viettää aikaa. Täältä löytyy myös Malagan Centre Pompidou. Jos jatkat Muelle Unoa pitkin majakalle, niemen toisella puolella löytyy Malaguetan ranta. Sielläpäin kannattaa käydä kävelyllä jonain päivänä. Jos sitten Malaguetan rantaa jatkaa kaupungista poispäin eli itään päin rannan kävelytietä pitkin, päätyy Pedregalejon rannalle, joka on kalastajakaupunginosa. Siellä on perinteisiä kalastajaveneitä ja (toivottavasti myös talvella) grilleissä paistuu mm. sardiineja vartaissa. 

Palmeral de las Sorpresas

Malagan vanhassa kaupungissa on myös museoita vanhoissa palatseissa: esim. Museo Picasso, Museo Carmen Thyssen Malaga ja Museo de Malaga vain mainitakseni. Lisäksi Malagan katedraali on kuulemma näkemisen arvoinen paikka. Itse en siellä ehtinyt käydä. Katedraalissa pääsee halutessaan myös katolle näköaloja katsomaan. Vaihtoehtoisesti voi käydä nauttimassa juotavaa jollain vanhan kaupungin tai SoHon kattoterassilla.

Picassomuseon sisäpiha

Vanhan kaupungin kauppahalli Mercado Central de Atarazanas on täynnä erilaisia herkkuja pursuavia tiskejä – huomaa myös iso lasimaalaus hallin toisessa päässä.

Vanhassa kaupungissa saa aikaa kulumaan ihan vain kävelemällä monikerroksista arkkitehtuuria ihaillen. Konsertteja ja muita tapahtumia kaupungissa on runsaasti. Välillä on ihana käydä rentouttamassa reissussa väsynyttä kroppaa arabialaisessa kylpylässä, Hammam al Andalus. Ota oma uimapuku mukaan! 

Vanhan kaupungin lisäksi kannattaa käydä Malagan Sohossa. Se sijaitsee lähellä Centro Alamedaa eli Vanhasta kaupungista katsottuna sen ison bulevardin toisella puolella. Sohossa löytyy muraaleja, joista suurin osa on nykytaiteen museon (CAC Malaga) vieressä, mutta myös pitkin katuja muraaleja löytyy. CAC Malagaan on ilmainen sisäänpääsy ja museossa kannattaa käydä katsomassa taidetta. Sohon alue tuo mieleen tyyliltään Havannan. Siellä on ravintoloita ja baareja kulttuurin lisäksi. Käy Cruzcampo -olutpanimon koko korttelin kokoisessa ravintolassa La Fabrica. Hyvän ruuan lisäksi siellä sai maistella panimon eri oluita. 

Retkiä Malagasta

Joku ilta kannattaa suunnata läheiseen Mijas Pueblo nimiseen taiteilijakylään. Vuoren rinteellä sijaitseva valkoisista taloista koostuva kylä on kauneimmillaan auringon laskiessa. Kylässä on pieniä putiikkeja ja suklaatehdaskin. Näköalapaikoilta on upeat näköalat ympäristöön. Käydessämme Mijaksessa oli niin kirkas ilma, että näimme aina Marokon Atlas-vuoristoon asti. Aikaa kannattaa varata sen verran, että ehtii nauttia illallista kylän jossain hyvässä ravintolassa. Todella vahva suositus Tomillo Limon -ravintolalle – pieni tunnelmallinen ravintola ja ruoka oli reissun parhaimmistoa! Kannattaa ehdottomasti varata pöytä. Mijas Puebloon pääsee bussilla joko suoraan Malagasta tai sitten matkustettuasi ensin paikallisjunalla Fuengirolaan, otat joko bussin tai Boltin. 

Jos haluat vuokrata joku päivä auton, kannattaa suunnata esim. Rondaan. Se on pieni rotkon päälle rakennettu kaupunki, Espanjan vaarallisimmaksi kaupungiksi tituleerattu juurikin tuon rotkon vuoksi. Rotkon yli menevä siltä yhdistää rotkon eri puolilla olevan kaupungin. Sieltä ei kuitenkaan kovin helpolla tipu!

Jos on auto käytössä, kiva reissu on tutustua lähellä oleviin andalusialaiskyliin. Kaikkiaan Malagan ja Cadizin välillä on 19 kylän käsittävä reitti, Ruta de los Pueblos Blancos. Se on kuitenkin sen verran pitkä, että koko reitin ajamiseen menisi pari päivää. Kuitenkin Rondan lähellä on kivan näköisiä reittiin kuuluvia kyliä, esim. Setenil de las Bodegas, jossa osa kaduista on rakennettu kallion alle tai sisään. Oliivilehtojen ympäröimästä Olverasta on hieno näkymä ympäröivään laaksoon, jos käy linnoituksella. Zahara de Sierra on vuoren rinteille rakentunut kylä, jonka huipulla on vanha maurilainen linnoitus. 

Caminito del Rey on myös tutustumisen arvoinen päiväretkikohde. Sinne pääsee Malagasta joko junalla Maria Zembranon asemalta tai autolla. Autolla 55km matka kestää noin tunnin reitin kulkiessa välillä vuoristotietä pitkin. Noin 7 kilometrin mittainen vaellusreitti kulkee rotkon seinämiin hakattua rakennelmaa pitkin. Joillain korkeanpaikan kammosta kärsivillä on kuulemma täällä ollut haasteita. Kärsin itsekin jonkin verran korkeanpaikan kammosta, mutta jostain syystä tämä oli niin tukeva rakennelma, että pystyin sen hyvin kävelemään. Liput kannattaa hankkia etukäteen, koska reitti on todella suosittu!

Jos vuokraat auton esim. jonkun nettifirman kautta, älä suotta ota netistä lisävakuutusta, vaan maksa se suoraan auton vuokrausfirmojen – tällöin sinulta ei veloiteta omavastuuta. Jos otat netin välitysfirman full cover -vakuutuksen, se korvaa kyllä kaiken, mutta joudut maksamaan omavastuun ja hakemaan sen sitten välitysfirman vakuutuksesta. Netistä kannattaa siis ottaa pelkkä auto ja sitä hakiessa pyytää tiskillä joko full collision damage waiver tai super collision damage waiver. Tällöin yleensä ei tarvitse luottokortilla maksaa takuusummaa, joka saattaa olla helposti jopa tuhat euroa tai yli. Summa kyllä palautetaan auton palautuessa ehjänä takaisin, mutta itse olen kokenut helpommaksi ottaa lisävakuutuksen suoraan yritykseltä. 

Malagasta pääsee nopeasti myös lähellä oleviin isoihin kaupunkeihin, esim. Granada tai Cordoba. Siihen kannattaa käyttää junaa. Espanjassa junat hinnoitellaan myös kysynnän mukaisesti eli lippu kannattaa varata ajoissa. Luotijunalla matka Malaga-Granada-Malaga maksaa yhteensä 37e ajoissa varatessa. Liput ja aikataulut löytyvät Renfen sivuilta. Pitkän matkan junat lähtevät Malagasta Malaga Maria Zembrano -asemalta. Avant -juna on nopein.

Granada

Granada on tarunomainen kaupunki. Granadan kuuluisin nähtävyys on Alhambran palatsi. Alhambra on myös niin suosittu, että liput pitää hankkia hyvissä ajoin. Itse aloin katsella lippuja kolmisen viikkoa ennen reissua, eikä ollut enää mitään toivoa saada niitä viralliselta sivustolta. Paikallisen oppaan kanssa Alhambraan olisi päässyt, mutta hintakin oli moninkertainen. Niinpä ihan periaatteesta Alhambra jäi toiseen kertaan, vaikka hyvällä säkällä oppaalla on kerrottavanaan todella mielenkiintoisia tarinoita kohteista. Granadassa on kuitenkin paljon muutakin nähtävää, mm. koko Euroopan parhaiten säilynyt arabikaupunginosa, Abaicin. Jollet halua mennä Alhambraan sisälle, sinne on hieno näköala Abaicinin Mirador de San Nicolas -näköalapaikalta. Jos jatkaa kiipeämistä Abaicinista rinnettä pitkin, saapuu Sacromonten alueelle. Siellä on luolia, joissa vielä 1900-luvun alkupuolella asusti paikallisia mustalaisia. Nykyään luolissa on mm. Flamenco-baareja.

La Mezquita, Cordoba

Cordoba on myös hieno sekoitus espanjalaista ja arabikulttuuria.Siellä on asunut muinaisia roomalaisia, islamilaisia maurilaisia ja sittemmin niin kristittyjä kuin juutalaisiakin. Kaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Se on myös virkeä yliopistokaupunki. Cordoban merkittävin nähtävyys on keskellä vanhaa kaupunkia sijaitseva katedraali La Mezquita, joka on rakennettu vanhaan moskeijaan. Se oli kuin tuhannen ja yhden yön saduista! Cordoban vanhassa kaupungissa on myös juutalaiskorttelit, joissa oli kiva käydä. Cordoban vanhalle kaupungille tunnusomaista on talojen patiot eli sisäpihat, joilla on suihkulähteitä ja kasveja. Niitä kannattaa käydä ihailemassa – monella patiolla onkin ravintola. Cordobassa pitää ehdottomasti käydä katsomassa roomalaisten vanhasta kaupungista Quadalquivir -joen yli rakentamaa siltaa Puente Romano de Cordoba, joka on kaupungin tunnusmerkki.

Cordoba

Jätä kommentti