Strömforsin ruukki suppaillen

Kesä lähestyy ja hiljalleen alkaa mielessä raksuttaa tulevat reittisuunnitelmat. Suomessa on viehättäviä ruukkialueita. Fiskars on monille jo tuttu, mutta vielä hieman rauhallisempi Strömforsin ruukki kannattaa käydä katsastamassa. Jos kaipaa aktiviteetteja, Strömforsin saari mahdollista kiertää sup-laudalla. Minulla oli oma lauta mukana, mutta alueelta saa myös vuokrattua sup-lautoja.

8,6 km pitkä rauhallisesti virtaavassa Kymijoessa kulkeva reitti on melko helppo suppailla. Sen voi kiertää joko myötä- tai vastapäivään. Suunnilleen reitin puolivälissä on padottu koski, josta ei pääse melomalla läpi. Kantomatkaa kertyy noin 100 metriä.

Lähdin matkaan ruukin alueen uimarannalta kiertäen reitin myötäpäivään. Jokea pitkin melominen oli rentoa, eikä liikaa tungosta ollut.

Etukäteen hieman jännitti, miten kova virtaus ennen patoa olisi. Jonkin aikaa melottuani, alkoikin sup-lautani kulkea liukkaammin ja pato tuli näkyviin. Virtaus ei kuitenkaan käynyt niin kovaksi, ettei sup-lautaa olisi saanut ohjattua helposti joen oikealla rannalla olevalle nostopaikalle.

Maalle päästyäni oli aika lähteä kantamaan sup-lautaa padon on ohi. Kantomatka ei ollut mikään mahdoton ja nostopaikasta kulki polku padon ohi laskupaikalle. Ei siis eksymisen vaaraa! 🙂

En ollut koskaan aikaisemmin vielä laskenut sup-laudalla koskea mutta laskupaikka oli kosken puolivälissä, joten laskettavaa jäi jonkun verran. Hieman jännitti, mutta takaisin ei käännytä. Siispä ei muuta kuin pelastusliivit päälle ja matkaan.

Paaskoski

Se olikin aivan huippuhauskaa! Meloin jopa muutamaan otteeseen vastavirtaan laskeakseni uudelleen. Sup-lauta lipui hienosti virran mukana ja melalla sai ohjattua hyvin. Koski ei ollut liian karikkoinen, jotta olisi mitään paniikkia ollut. Loppumatka olikin sitten rentoa lipumista myötävirtaan.

Ennen kylää melontareitti on Strömfors Outdoor Factoryn reittiesitteessä merkitty kulkemaan pienempää virtaa pitkin metsän keskellä. Heinäkuussa vesi oli niin matalalla, ettei sup-laudalla siitä läpi päässyt. Jokea pitkin pääsi kuitenkin hyvin perille takaisin ruukkikylään.

Jätä kommentti