Finlayson Roof Walk – Tampere lintuperspektiivistä

Finlaysonin tehtaat ovat olleet merkittävä osa Tampereen kaupungin syntyä, kuten myös koko Suomen teollistumista. Tehtaan perusti skotlantilainen James Finlayson vuonna 1820 kuultuaan Tammerkosken tarjoamasta vesivoimasta.

Finlaysonin tehtaan 200 vuotisjuhlan kunniaksi aukesi tänä kesänä mahdollisuus päästä ihailemaan ympäröivää Tampereen kaunista kaupunkia tehtaan katolta käsin Roof Walkin merkeissä. Sehän piti käydä katsastamassa.

Finlayson Roof Walkin lähtö tapahtuu uuden, Café Katto – nimisen kahvilan yhteydestä. Se sijaitsee Media 54:ssa viidennessä kerroksessa. Opasteet ovelta lähtien olivat selkeät! 😊

Kattokävelylle pääsee kerrallaan maksimissaan 6 henkilöä. Reitillä liikutaan kulkusilloilla turvavaljaissa, jotka ovat kytkettyinä turvavaijeriin. Niinpä hameen tai mekon sijaan kannattaa laittaa housut jalkaan. Reitti kulkee myöskin teräsritilöillä ja ajoittain portaissa, mikä kannattaa huomioida kenkiä valitessa.

Päivän ainoat sateet osuivat kierroksellemme. Välillä tuli vettä kuin aisaa ja tuuli napakasti. Aivan huikea oppaamme piti kuitenkin iloisella jutustelullaan fiilistä yllä. Todellakin oikea ihminen tehtäväänsä! Ja nopeasti se aurinkokin tuli esiin.

Reitti alkaa Tammerkosken maisemista ja kulkee katon reunaa pitkin Frenckellin ohi Keskustorin suuntaan. Kylläpä kaupunki näyttikin hienolta täältä käsin! Matkan varrella kuuli lisäksi hauskoja tarinoita Tampereen historiasta. Oletko mm. huomannut, että Frenckellin torni on itseasiassa puolitorni? Kierroksella selviää, mistä se johtuu.

Reitillä nähtyjen maisemien ja kuultujen tarinoiden lisäksi jäi hyvin aikaa ottaa valokuvia. Lopuksi pääsimme vielä käymään Panorama Deckillä. Se on perheellekin sopiva reitti, joka kulkee vanhojen tehdasrakennusten katoilla pitkospuita pitkin näköalatasanteelle, josta on näkymä entisille teollisuusalueille, Tammerkoskelle sekä Näsijärvelle. Reitille pääsee kulkemaan omaan tahtiin.

Panorama Deckille voi mennä ilman kattokävelylle osallistumista. Liput saa ostettua Cafe KATTON tiskiltä. Roof Walk on ollut sen verran suosittu, että sinne kannattaa tehdä varaus etukäteen.

Finlaysonin ikoninen tehtaankyltti.

Kattokävelyn jälkeen suuntasimme kahvilaan lämmittelemään. Kahvilalla on katolla oma laatikkopuutarhansa, josta he saavat muun muassa vihanneksia salaatteihinsa. Löytyypä sieltä mehiläispesäkin hunajan hankkimista varten.

Jätä kommentti