Visavuori – Emil Wikströmin ateljee ja taiteilijakoti

Valkeakosken Tarttilassa sijaitseva Visavuori oli taiteilija Emil Wikströmin ateljee ja koti. Vaikka asumme lähistöllä, oli jo kulunut useampi vuosi viime vierailusta ja Visavuorta on tullut ihailtua lähinnä järveltä käsin suppaillessa. Siispä museokortin voimassaoloa jatkettuani suuntasin sinne.

Emil Wikström suunnitteli itse Visavuoreen kansallisromanttisen kodin, ja se rakennettiin vuosina 1893-1912.

Alunperin Ateljee ja koti sijaitsivat saman katon alla. Se kuitenkin tuhoutui pian tulipalossa ja näin ollen rakennettiin nykyiset rakennukset. Taiteilijakoti valmistui vuonna 1902 ja Ateljee valmistui vuonna 1903.

Visavuori on säilynyt lähes muuttumattomana niistä ajoista, kun taiteilija itse asui siellä. Hirrestä rakennetun taiteilijakodin sisustus ja irtaimisto on edelleen alkuperäistä. Siellä todellakin voi aistia tuon ajan tunnelman. Rakennus on pullollaan erikoisia yksityiskohtia.

Linnaa muistuttava ateljeerakennus henkii jugend-tyyliä. Siihen kuului ateljeetilan lisäksi Suomen ensimmäinen pronssivalimo sekä valokuvausta harrastaneen taiteilijan pimiö ja oma tähtitorni. Myöhemmin rakennuksen laajennuksessa sinne tuli vielä talvipuutarha ja urkuparvi veljensä rakentamia urkuja varten.

Visavuori sijaitsee upealla paikalla Vanajaveden äärellä, ja lisäksi sen ympärillä on ihana puutarha, jossa on Emil Wikströmin veistoksia ja reheviä istutuksia.

Vuonna 1990 valmistuneessa Kari-paviljongissa voi katsella Kari Suomalaisen tuotantoa. Nyt siellä oli 100-vuotisjuhlanäyttely, kun hänen syntymästään tulee lokakuussa kuluneeksi sata vuotta.

Näyttelyssä oli esillä Kari Suomalaisen pilapiirroksia – tai päivän kuvia, kuten hän itse tapasi sanoa. Lisäksi näytillä oli hänen muutakin tuotantoaan. Minulle olikin uusi tieto, miten laaja suomalaisen pilapiirroskulttuurin edelläkävijä tuotanto oli.

Jatkosodan loppuvaiheessa Kari Suomalainen toimi tiedotuskomppanian tk-piirtäjänä.

Visavuoressa vierähtää helposti useampikin tunti näyttelyssä, rakennusten yksityiskohtia ihaillessa ja ympäröivää piha-aluetta kierrellessä. Välissä voi käydä tankkaamassa energiaa ateljeerakennuksen alakerrassa sijaitsevassa kahvilassa.

Jätä kommentti