Rheinschwimmen eli pulikointia Rhein-joessa Baselissa

Olin ystäväni kanssa Baselissa viime elokuussa, kun koko Keski- ja Etelä-Eurooppa kärvisteli kovan helleaallon kourissa. Lähdimme katsastamaan kaupunkia auringon laskiessa pahimman kuumuuden helpotettua. Kulkiessamme vanhan kaupungin sillalla Reinin yli vilkaisimme alas – mitä ihmettä, tuollahan on joki täynnä ihmisiä! Samassa muistin nähneeni matkailuohjelman, jossa keski-eurooppalaisessa kaupungissa kesäisenä viihteenä oli joessa uiminen. Siitä se ajatus sitten lähti, että tästähän pitää ottaa tarkemmin selvää…

Baselin matkailusivustolla löytyi hyvin infoa asiasta nimittäin uiminen on paikan suosituin laji kesäisin. Baselissa voi tosiaan uida (tai pikemminkin kellua virran viedessä) Reinissä jopa 3km matkan. Koska joella liikkuu myös rahtiproomuja melko kovaakin vauhtia, ei uimareiden ole sallittua mennä joen keskelle vaan pitää pysyä lähempänä rantaa – keskustan Mittlere Brücken ali uidessa saa käyttää vain kahta rantaa lähellä olevaa kaarta, muissa silloissa reunimmaisia. Uidessa kannattaa tarkkailla aina välillä myös yläjuoksua sieltä tulevien laivojen varalta – sieltä tulevat laivat ovat tyhjiä lastista ja vaikeampia ohjata. Joen tulviessa tulee myös olla todella varovainen, sillä tulva lisää virran nopeutta ja tällöin välillä laivatkin kulkevat lähempänä rantaa. Allaolevaan karttaan on merkitty vihreällä uimareille sallitut alueet.

Siispä tuumasta toimeen. Ensin selvitimme käytännön asioita: Onko joenrannalla jotain säilytyskaappeja, jonne voi jättää vaatteet uimareissun ajaksi? Entä mitä olivat kellukkeet, joiden varassa osa uimareista kellui joessa, jos kolmen kilometrin matkalla iskisikin väsymys? Vastaus kysymyksiimme löytyi Basel.com -sivustolta: Wickelfisch! Se on kalanmuotoinen kierrätysmuovista tehty vedenpitävä uimakassi, jonka sisällä vaatteet ja muut tavarat kulkevat matkassa, mutta pysyvät kuivina, uimareissun ajan. Sulkemisen yhteydessä kassin sisään jää ilmaa, joten se toimii kellukkeena samalla.

Eli ensimmäisenä hankkimaan Wickelfisch. Niitä on myynnissä Baselin keskustan kaupoissa – jopa turisti-infossakin – n. 20 Sveitsin frangin hintaan. Itseasiassa kesäisin Suomessa uidessakin olen joutunut miettimään tavaroitteni säilytystä halutessani uida matkaa – tässäpä siis oiva ratkaisu asiaan! Myös suppaillessa kassi tulee olemaan kätevä, koska sen saa vedettyä hartian yli tai sitten sidottua laudan päälle. Jollet kuitenkaan halua ostaa omaa, saa Wickelfischin vuokrattuakin turisti-infosta.

Uiminen on hyvä aloittaa rannalta Tinguelyn museon läheltä eli hieman Schwartzwaldbrückelta Wettsteinbrückelle päin. Sitten vaatteiden ja muiden tavaroiden pakkaus Wickelfischiin, ja suljettaessa pussin suu kierretään seitsemän kertaa ja suljetaan klipsin avulla. Laukussa kiinni olevan hihnan vedin vielä rintakehän ympäri, ettei laukku tavaroineni vahingossa päätyisi virran viemäksi. Wickelfischistä neuvotaan, ettei sitä saa sitoa raajoihin tai kroppaan. Hihna oli kuitenkin sen verran löysällä, että pääsisin tarvittaessa pujahtamaan läpi.

Tästä se lähtee! Yllättävän matalaa ja vesi kirkasta

Sitten vain veteen! Joki oli yllättävän matala reunoilta eli sinne pystyi kahlaamaan. Helteiden ansiosta vesikin oli todella lämmintä, vaikka Rein lähtee Alppien korkeuksista. Joessa oli melko reipas virtaus, joten eihän matkan uiminen ole homma eikä mikään, virran avustaessa. Wickelfischin kanssa kelluminen oli rentoa – ennemminkin nautinnollista kuin urheilua. Suosittelen kuitenkin hyvää uimataitoa tuonne lähtiessä, ettei iske paniikki virran napatessa sinut vietäväksi. Ja aina virrassa uidessa kannattaa muistaa vanha opetus, että helpoimmin pääsee virrasta pois uimalla kohtisuoraan sen poikki. Uimareitin varrella on jatkuvasti rappuja joesta pois tuloa varten. Jos missaat yhden, pysy rauhallisena ja ui seuraavalle. Johanniterbrücken jälkeen pitää viimeistään nousta pois.

Siis aivan ihanaa!!!

Jätä kommentti