Kilpisjärven mahtava Saana ja muuta nähtävää

Käsivarren Lapin luonto on ainutlaatuista – karua ja kaunista. Silmänkantamattomiin jatkuvia tuntureita, järviä ja vesiputouksia. Todella rauhoittavaa. Periaatteenani on, ettei samaan paikkaan mennä useasti. Silti tänne haluaa tulla uudelleen kerta toisensa jälkeen.

Tsahkaljärven polku lähtee Kilpisjärven luontokeskuksen parkkipaikalta. Esteettömäksi sorastettu polku nousee Tsahkaljärven päähän Tsahkaljoen alkuun. Vielä viime kesänä siellä oli hieno uusi laavu, mutta se paloi.

Tsahkaljoen saa ylitettyä siltaa pitkin ja reitti palaa joen toista puolta Kilpisjärven kyläkeskukseen. Kyläkeskukseen palatessa pääsee ihailemaan hienoa Tsahkalputousta.

Kyseessä on usean porrasmaisen putouksen sarja, jossa noin 10 m pudotuskorkeus jakautuu sadan metrin matkalle. Putouksista suurin on noin kolme metriä korkea köngäs joen yläsuulla. Matkan varrelta aukeaa myös hieno näkymä Saana tunturille. Pituutta reitille kertyy noin 2,2 km.

Saanatunturin huipulle voi lähteä joko Mallan luonnonpuiston parkkialueelta tai Kilpisjärven retkeilykeskuksen pihalta. Polkua kuljetaan huipulle samaa reittiä edestakaisin ja matkaa kertyy noin 8 km. Aikaa kannattaa varata noin kolme – neljä tuntia, koska nousua tulee reippaasti. Huipulla käy usein navakka tuuli, joten lämmintä vaatetta kannattaa olla mukana.

Saanajärven päivätupa sijaitsee Saanatunturin takana Saanajärven rannalla.

Sinne pääsee esimerkiksi suuntaamalla Tsahkaljärveltä Saanatunturin juurta kiertävälle polulle ja jatkamalla sitä pitkin tunturia kiertäen Saanajärven rantaan.

Täältä suunnasta tultaessa polku haarautuu ensin Saanajärven kodalle, mutta järven rantaa pitkin jatkettaessa saavutaan päivätuvalle, joka sijaitsee Saanajärven vastakkaisella rannalla kotaan nähden.

Päivätuvalla oli hyviä kuivia polttopuita kamiinaan ja kokkauksessa tarvittavan veden sai vieressä virtaavasta purosta.

Siinä missä Saanalle kiivetessä näkee todella paljon ihmisiä, täällä oli aivan täydellinen rauha. Niin lähellä kyläkeskusta mutta kuitenkin fiilis kuin olisit erämaassa.

Kilpisjärvellä riittää siis retkeiltävää useammaksikin päiväksi. Nämä edellä kuvatut reitit ovat helppo kulkea vaikka retkeilykokemusta ei niin paljon olisikaan – eksymisen vaara on pieni. Kilpisjärveltä lähtee lisäksi Käsivarren erämaahan monia reittejä, mutta siellä on hyvä olla jo enemmän retkeilykokemusta.

Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumaan alueeseen ja sen ainutlaatuiseen luontoon.

Koira oli vapaana vain kuvanottohetken – luonnonsuojelualueillahan tulee pitää lemmikit kytkettyinä.

Jätä kommentti