Kolin lumikenkäilyreitit

Lumikenkäily on loistavaa talvipuuhaa Kolilla. Kulunut talvi on Kolinkin olosuhteisiin ollut vähäluminen, joten vieraillessani siellä helmikuun alkupuolella, ei lumikenkäreittejä oltu vielä merkitty. Luontokeskus Ukon työntekijöiltä sain kuitenkin hyviä vinkkejä, mitä käydä katsastamassa. Samalla saa parilla eurolla hankittua reittikartan, josta on hyötyä omatoimiretkillä.

Paha-Kolin juurelle tulee aina kuulemma jääpuikkoja. Se kuulosti kivalta retkikohteelta, sillä vieressä olevan kosteikon vuoksi sinne ei pääse kesäisin ja jääpuikot ovat usein upeaa luonnon taidetta.

Näkymää Akka-Kolilta

Lähdin matkaan Huippujen kierros -reittiä seuraillen ensin Akka-Kolille. Maasto oli helppokulkuista loivine nousuineen. Akka-Kolilta sai ihailla hienoa vaaramaisemaa

Sieltä jatkoin Paha-Kolin laelle. Täällä pääsi paikoitellen lumikenkäilemään ihanassa pehmeässä lumessa. Maasto oli mukavan polveilevaa.

Paha-Kolille mennessä oli hauska poikkeilla reitiltä tutkimaan, mitä nurkan takaa löytyy.
Näkymä Pieliselle Paha-Kolin laelta.

Paha-Kolilta jatkoin Mäkrän reittiä seuraillen. Talvesta huolimatta se erottui hyvin maastosta. Lumikengillä oli kuitenkin hauskempaa kulkea reittien ulkopuolella. Reippaan laskeutumisen jälkeen Mäkrän reitiltä haarautuu reitti Kolinuuron kierrokselle. Seurasin sitä hetken ja kosteikon kohdalla kenkäilin kosteikkoa pitkin Paha-Kolin tyvelle.

Pian tulikin jääpuikkojen muodostelmat esiin.

Kosteikkoa pitkin seuraillen pääsi takaisin Kolinuuron kierrokselle, mistä pääsi kivasti kiertämään takaisin Ukko-Kolille.

Break Sokos Hotel Kolin pihasta lähtee reitti Kolin kylään ja satamaan. Reitit kulkevat Ipatti -nimistä vaaraa sivuten. Ipatin toisella puolella kulkee laskettelurinteet ja laskettelukeskuksen toiveena onkin, ettei rinteillä kuljettaisi lainkaan lumikengillä. Rinteen takana oli kuitenkin koskematonta hankea, jossa kelpasi pistellä lumikengillä.

Ipatti
Koskematonta hankea
Ipatilta Pieliselle aukeava näkymä

Mäkrällä sijaitsee Eero Järnefeltin maalaama mänty yhä paikoillaan. Mäkrä on myös hyvä lumikenkäilypaikka. Jollei halua kulkea Ukko-Kolilta asti, voi retkelle lähteä esim. Peiponpellon pysäköintialueelta Herajärven kierrosta seuraillen.

Ikolanahon kämppä
Mäkrän laella sijaitseva Eero Järnefeltin ikuistama ikoninen mänty

Ikolanahon kämpän jälkeen voi lähteä seurailemaan Mäkrän kierto -nimistä reittiä ja siltä on hauska poiketa vaaran rinteille ja mennä omaa tietään ylös. Mäkrän laelta aukeaa näkymät Kolin suuntaan ja matkan varrellakin on monenlaista hienoa maisemaa. Tänne asti oli harvempi vaivautunut tulemaan, joten Mäkrä tarjoili myös koskemattomia hankia.

Lumikengät olivat aivan loistavat Kolin maisemiin tutustuessa. Kannattaa siis nappaa ne mukaan reissuun tai käydä vuokraamassa luontokeskukselta!

Jätä kommentti